Ten sernik to już tradycja. Zawsze na święta. Zresztą za to lubię święta, bo można pozwolić sobie na większą ilość cukru w postaci ciast i deserów mimo też , że w dni powszednie staram się go unikać.
CIASTO:
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki śmietany
- wanilia + szczypta soli
Mąkę i margarynę oraz cukier posiekać. Zrobić dołek i ulać żółtka ze śmietaną + wanilia. Wyrobione ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki
MASA:
- 1kg twarogu
- 10 dag rodzynek
- wanilia , można również dodać trochę migdałów lub daktyli
- 10 dag masła
- 6 żółtek
- 30 dag cukru
- 6 białek
Z białek ubijamy pianę. Odstawiamy je na chwilkę tymczasem masło ucieramy z żółtkami, możemy dodać jakiś aromat . Powoli ucierająć dodajemy po łyżce sera i wsypujemy bakalie oraz wcześniej ubite białka. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki. Połowę ciasta rozwałkowujemy do 1 cm. To będzie spód sernika. Z reszty ciasta wykonujemy kratkę. Smarujemy ją jajkiem. Pieczemy 50 minut .
Smacznego.
Uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuń