Etykiety

niedziela, 8 kwietnia 2012

Sernik krakowski

Ten sernik to już tradycja. Zawsze na święta. Zresztą za to lubię święta, bo można pozwolić sobie na większą ilość cukru w postaci ciast i deserów mimo też , że w dni powszednie staram się go unikać.

  

 
 CIASTO: 

  1. 30 dag mąki
  2. 15 dag margaryny 
  3. 10 dag cukru pudru
  4. 2 żółtka
  5. 1-2 łyżki śmietany
  6. wanilia + szczypta soli

Mąkę i margarynę oraz cukier posiekać. Zrobić dołek i ulać żółtka ze śmietaną + wanilia. Wyrobione ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki


MASA:
  1. 1kg twarogu 
  2. 10 dag rodzynek 
  3. wanilia , można również dodać trochę migdałów lub daktyli
  4. 10 dag masła
  5. 6 żółtek 
  6. 30 dag cukru
  7. 6 białek 


Z białek ubijamy pianę. Odstawiamy je na chwilkę tymczasem masło ucieramy z żółtkami, możemy dodać jakiś aromat . Powoli ucierająć dodajemy po łyżce sera i wsypujemy bakalie oraz wcześniej ubite białka. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki. Połowę ciasta rozwałkowujemy do 1 cm. To będzie spód sernika. Z reszty ciasta wykonujemy kratkę. Smarujemy ją jajkiem. Pieczemy 50 minut .
Smacznego.





1 komentarz: