Etykiety

sobota, 7 kwietnia 2012

Trufle

Bardzo intensywne w smaku, pachnące miodem i silną wonią kakao. Cudownie poprawiają humor. Idealne do herbaty. Myślę, że trzeba przyzwyczaić się do tej mocnej nuty . Tak , jak do czekolad z zawartości 70 % i więcej ziaren kakaowca. Osoby, które uwielbiają takie czekolady , pokochają te trufle. Poza tym nieźle się bawiłam przy ich robieniu.



Składniki:
* 5 czubatych łyżek kakao
*  5 łyżeczek płynnego miodu
* 2-3 łyżeczki masła orzechowego, może być normalne masło
*  kilka łyżek wody, tak aby uzyskać substancję do utworzenia kulek 
 *  ziarna sezamu, mak, wiórki kokosowe, posiekane migdały lub orzechy

Kakao, miód, masło i wodę łaczymy ze sobą mieszając drewnianą łyżką. Robimy to ok.  10 minut, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i aby uzyskać odpowiednią konsystencję do tworzenia kulek. Gdy masa jest za rzadka dodajemy więcej kakao, gdy zaś za gęsta- wody. Tworzymy kulki, które na końcu optaczamy ziarnami lub czym dowolnie chcemy ( może to być także kakao). Gotowe. 

 


2 komentarze: