Zauważyłam, że na blogach śniadaniowych królują owsianki. Widziałam nawet bloga, z samymi owsiankami. Jest tyle opcji i możliwości do jej prygotowania. Zajmuje 3 miejsce w rankingu na najzdrowsze danie świata. Ważne jest jednak to, jakie korzyśći ze sobą niesie jej jedzenie. Zalet jest wiele, a oto kilka z nich:
- Mają niski indeks glikemiczny oraz malą wartość kaloryczną, jedna porcja ok.24g ma 87,84 kcal. -Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój
-W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu i tłuszczu 7%. Tłuszcz ten jest, jedak bardzo cenny bo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, ktorych nasz organizm sam nie wytwarza. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w
profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutri kosmetyk
od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także
podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych
kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni
przed nowotworami. Teraz coś o wcześniej wspomnianym beta-glutenie. W przewodzie pokarmowym beta-glukan przybiera postać lepkiego żelu,
który powleka ścianki narządu i chroni je przed oddziaływaniem enzymów
trawiennych, co jest szczególnie cenne np. przy owrzodzeniach. Błonnik
rozpuszczalny wchłania z żywności substancje, które mogą być szkodliwe
dla zdrowia, m.in. metale ciężkie czy związki sodu (wysoki poziom tego
pierwiastka powoduje wzrost ciśnienia) i jednocześnie stanowi znakomita
pożywkę dla pożytecznych bakterii tworzących florę jelita grubego.
Absorbuje także cholesterol i utrudnia wchłanianie glukozy, zapobiegając
podwyższaniu się ich stężenia we krwi.
- Cenne składniki jakie znajdują się w 100g owsianki to :
- Błonnik B 6,9 g (dzienne zapotrzebowanie wg. WHO 20-40 g)
- Witamina WB1 - 0,46mg (33 proc.) ważny czynnik w biologicznych procesach utleniania, wspomaga utrzymanie tkanki nerwowej w dobrym stanie
- Witamina WE 1,8 mg (24 proc.)sprzyja prawidłowemu przebiegowi
procesów w mięśniach;
Fosfor F 433 mg (54 proc.) - Żelazo 3,9 mg (28 proc.)
- Magnez 129 mg (43 proc.)
- Cynk 3,1 mg (21 proc.)
o tak ja kocham owsianki ,więc u mnie są codziennie <3
OdpowiedzUsuńhehe .to nieźle ! Mi by chyba zbrzydło
OdpowiedzUsuń