Etykiety

piątek, 17 sierpnia 2012

13

Zauważyłam, że na blogach śniadaniowych królują owsianki. Widziałam nawet bloga, z samymi owsiankami. Jest tyle opcji i możliwości do jej prygotowania. Zajmuje 3 miejsce w rankingu na najzdrowsze danie świata. Ważne jest jednak to, jakie korzyśći ze sobą niesie jej jedzenie. Zalet jest wiele, a oto kilka z nich:

 

-  Mają niski indeks glikemiczny oraz malą wartość kaloryczną, jedna porcja ok.24g ma 87,84 kcal.                                                                                                                                                                                -Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój 
            -W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu  i tłuszczu 7%. Tłuszcz ten jest, jedak bardzo cenny bo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, ktorych nasz organizm sam nie wytwarza. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutri kosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami. Teraz coś o wcześniej wspomnianym beta-glutenie. W przewodzie pokarmowym beta-glukan przybiera postać lepkiego żelu, który powleka ścianki narządu i chroni je przed oddziaływaniem enzymów trawiennych, co jest szczególnie cenne np. przy owrzodzeniach. Błonnik rozpuszczalny wchłania z żywności substancje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia, m.in. metale ciężkie czy związki sodu (wysoki poziom tego pierwiastka powoduje wzrost ciśnienia) i jednocześnie stanowi znakomita pożywkę dla pożytecznych bakterii tworzących florę jelita grubego. Absorbuje także cholesterol i utrudnia wchłanianie glukozy, zapobiegając podwyższaniu się ich stężenia we krwi.    
  •                        Cenne składniki jakie znajdują się w 100g owsianki to :                   
  •     Błonnik B 6,9 g (dzienne zapotrzebowanie wg. WHO 20-40 g)
  • Witamina WB1 - 0,46mg (33 proc.)   ważny czynnik w biologicznych procesach utleniania, wspomaga utrzymanie tkanki nerwowej w dobrym stanie   
  •  Witamina WE 1,8 mg (24 proc.)sprzyja prawidłowemu przebiegowi procesów w mięśniach;
    Fosfor F 433 mg (54 proc.)
  • Żelazo 3,9 mg (28 proc.)
  • Magnez 129 mg (43 proc.)
  •  Cynk 3,1 mg (21 proc.)                         

2 komentarze: