Etykiety

wtorek, 1 maja 2012

Cynamonki





 Cynamonki robiłam drugi raz w życiu, tym razem dla urozmaicenia dodałam klika nowych składników z mojego laboratorium. Testom poddane zostały cymonki z:

  • awokado zamiast masła i fruktozą zamiast cukru



  • z masłem orzechowym i rodzynkami


  • tradycyjne z masłem, cukrem i rodzynkami

  • z podwójną ilością masła orzechowego (dla nich moje największe uznanie) :)


Składniki na 2 duże blachy:

    1 szklanka letniego mleka
    2 jajka
    4 szklanki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
    4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
    szczypta soli

<i>Nadzienie</i>:
1/4 kostki masła, roztopionego, można zastąpić ok. 1/4 awokado lub masłem orzechowym
około pół szklanki cukru lub połowe tego fruktozy
kilka łyżeczek cynamonu
rodzynki (opcjonalnie)
jajko do posmarowania

Postaram się częściej tutaj gościć, szczególnie kiedy mam wolne. Mój kolejny post będzie prawdopodobnie o książkach.

1 komentarz: